Scheiden

U bent gepensioneerd en gaat scheiden of uit elkaar. Wat moet u voor uw pensioenuitkering regelen?

U had een huwelijk of geregistreerd partnerschap
Een scheiding kan gevolgen hebben voor uw pensioenuitkering.

 • Was u vóór uw pensioendatum al getrouwd of geregistreerd partner?
  Dan heeft uw ex-partner volgens de wet recht op de helft van het ouderdomspensioen dat tot de scheiding is opgebouwd. Dit heet verevening van pensioen. Uw ex-partner heeft na uw overlijden recht op bijzonder partnerpensioen. Maar u mag hier samen ook andere afspraken over maken.
 • Was u vóór uw pensioendatum nog niet getrouwd of geregistreerd partner?
  Dan heeft dit geen gevolgen voor uw pensioenuitkering. Het partnerpensioen is niet van toepassing als u na uw pensioendatum bent getrouwd of een geregistreerd partnerschap afsloot. gaan samenwonen. Uw ex-partner heeft na uw overlijden geen recht op (bijzonder) partnerpensioen.

Wilt u het pensioen verevenen? Neem dan binnen 2 jaar na uw scheiding contact met ons op.

U woonde samen
Uw pensioenuitkering verandert niet.

 • Woonde u vóór uw pensioendatum al samen?
  Als u overlijdt, heeft uw ex-partner recht op bijzonder partnerpensioen. U kunt hier samen ook andere afspraken over hebben gemaakt.
 • Woonde u vóór uw pensioendatum nog niet samen?
  Het partnerpensioen is niet van toepassing als u na uw pensioendatum bent gaan samenwonen. Na uw overlijden heeft uw ex-partner geen recht op (bijzonder) partnerpensioen.

Uw AOW-uitkering
Als u beiden een AOW-uitkering hebt, kan de hoogte van deze uitkering veranderen. Lees meer over de AOW via de Sociale Verzekeringsbank op SVB.nl.